Domi nastawiła ostatnio zakwas. Jak widać wesoło sobie pracuje. Tak wesoło, że aż wyskoczył ze słoika.
Aktualnie Domi przelała go do nowego większego mieszkanka :)
Taki zakwas używany jest do tradycyjnego wypieku pieczywa. Jak się uda to za kilka dni dodam tu fotki z procesu robienia domowego chleba.
U mnie w rodzinie takiego zakwasu z małymi modyfikacjami używa się również do przygotowania zupy, zalewajki nazywanej przez nas "święconką". Różnicą jest dodanie przypraw, niewielkiej ilości chleba razowego i większej ilości wody.
Zakwas widoczny na zdjęciu został zrobiony ze szklanki mąki żytniej i szklanki letniej wody. Dojrzewać powinien przez około 5 dni w ciepłym miejscu i codziennie należy go "dokarmiać" 1/4 szklanki mąki i 1/4 szklanki letniej wody.
W weekend powinien być gotowy i wtedy upieczemy pyszny chleb.
Komentarze
Prześlij komentarz