Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia.
Golonka pieczona w piwie:
2 golonki
masło (ewentualnie smalec)
0,5 litra piwa (użyłam Warki)
2 duże cebule
pół główki czosnku
sól
pieprz
słodka papryka
tymianek
liście laurowe
ziele angielskie
owoce jałowca
Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach.
W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego) i przykrywamy.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja użyłam masła, ale może być też smalec) i krótko smażymy z obu stron, aby lekko się zarumieniły.
Obsmażone golonki z powrotem przekładamy do blaszki.
Następnie zalewamy je piwem.
Na wierzchu układamy liście laurowe.
Dodajemy też ziele angielskie.
I owoce jałowca.
Cebule kroimy w grube plastry i obkładamy nimi golonki.
Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy około 2 godzin (może być dłużej lub krócej, w zależności od wielkości golonek).
W czasie pieczenia kilka razy należy polać golonki piwną zalewą, można je także odwrócić.
Golonka pieczona w piwie:
2 golonki
masło (ewentualnie smalec)
0,5 litra piwa (użyłam Warki)
2 duże cebule
pół główki czosnku
sól
pieprz
słodka papryka
tymianek
liście laurowe
ziele angielskie
owoce jałowca
Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach.
W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego) i przykrywamy.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja użyłam masła, ale może być też smalec) i krótko smażymy z obu stron, aby lekko się zarumieniły.
Obsmażone golonki z powrotem przekładamy do blaszki.
Następnie zalewamy je piwem.
Na wierzchu układamy liście laurowe.
Dodajemy też ziele angielskie.
I owoce jałowca.
Cebule kroimy w grube plastry i obkładamy nimi golonki.
Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy około 2 godzin (może być dłużej lub krócej, w zależności od wielkości golonek).
W czasie pieczenia kilka razy należy polać golonki piwną zalewą, można je także odwrócić.
Interesujący przepis, jestem w trakcie realizacji:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę a przepis bardzo przypadł mi do gustu już w trakcie czytania.Nie mogę się doczekać kiedy wyjmę z piekarnika.
OdpowiedzUsuń