Dziś Domi zobaczyła na facebooku reklamę promującą Lubelszczyznę. Na zdjęciu była dziewczyna trzymająca w ręku cebularza - bułkę, placek z kawałkami cebuli zapieczonymi na wierzchu.
Przypomina mi się też, że w Goraju (miejscowość na Roztoczu) co roku organizowane jest "Święto Cebuli". Skoro to warzywo jest takie popularne na Lubelszczyźnie nic dziwnego, że cebularz jest przysmakiem charakterystycznym dla tego regionu.
Jak tylko jesteśmy w Biłgoraju staramy się "ogarnąć" jakiegoś cebularza. Niestety te, które można kupić w Warszawie z cebularzami mają wspólną tylko nazwę. Nie wspomnę już o tym, że robione są z jakiegoś "chemicznego" proszku.
Pod wpływem wspomnianego zdjęcia promującego Lubelszczyznę Domi postanowiła upiec na wieczór kilka cebularzy. Efekt widać poniżej:
Ciepły cebularz z masełkiem na wierzchu - Pycha!
Teraz pozwolę Domi przejąć klawiaturę, aby podzieliła się przepisem:
Ciasto na cebularze:
1/2 kg mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą)
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
60 g masła
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 jajko
Na wierzch:
2-3 cebule
2-3 łyżki maku (z braku maku, dałam kminek)
1 łyżeczka soli
olej do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać 1/3 szklanki ciepłego mleka, cukier i 2 łyżki mąki.Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie podgrzać pozostałe mleko i rozpuścić w nim masło. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, mleko z masłem i wyrośnięty rozczyn. Jajko roztrzepać i dodać do reszty składników, pozostawiając niewielką ilość do posmarowania placków. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto - powinno odstawać od ręki. Jeśli jest zbyt kleiste, dodać nieco więcej mąki. Zagniecione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodając sól i mak.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części (mi wyszło 12 sztuk - 4 duże i 8 małych). Rozwałkować na placki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi każdego placka posmarować roztrzepanym jajkiem, a na środek nałożyć podsmażoną cebulę. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i piec cebularze przez około 20 - 25 min.
Tak jak napisał Mariusz - najlepsze są jeszcze ciepłe, posmarowane masłem :)
Przypomina mi się też, że w Goraju (miejscowość na Roztoczu) co roku organizowane jest "Święto Cebuli". Skoro to warzywo jest takie popularne na Lubelszczyźnie nic dziwnego, że cebularz jest przysmakiem charakterystycznym dla tego regionu.
Jak tylko jesteśmy w Biłgoraju staramy się "ogarnąć" jakiegoś cebularza. Niestety te, które można kupić w Warszawie z cebularzami mają wspólną tylko nazwę. Nie wspomnę już o tym, że robione są z jakiegoś "chemicznego" proszku.
Pod wpływem wspomnianego zdjęcia promującego Lubelszczyznę Domi postanowiła upiec na wieczór kilka cebularzy. Efekt widać poniżej:
Ciepły cebularz z masełkiem na wierzchu - Pycha!
Teraz pozwolę Domi przejąć klawiaturę, aby podzieliła się przepisem:
Ciasto na cebularze:
1/2 kg mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą)
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
60 g masła
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 jajko
Na wierzch:
2-3 cebule
2-3 łyżki maku (z braku maku, dałam kminek)
1 łyżeczka soli
olej do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać 1/3 szklanki ciepłego mleka, cukier i 2 łyżki mąki.Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie podgrzać pozostałe mleko i rozpuścić w nim masło. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, mleko z masłem i wyrośnięty rozczyn. Jajko roztrzepać i dodać do reszty składników, pozostawiając niewielką ilość do posmarowania placków. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto - powinno odstawać od ręki. Jeśli jest zbyt kleiste, dodać nieco więcej mąki. Zagniecione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodając sól i mak.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części (mi wyszło 12 sztuk - 4 duże i 8 małych). Rozwałkować na placki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi każdego placka posmarować roztrzepanym jajkiem, a na środek nałożyć podsmażoną cebulę. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i piec cebularze przez około 20 - 25 min.
Tak jak napisał Mariusz - najlepsze są jeszcze ciepłe, posmarowane masłem :)
Komentarze
Prześlij komentarz