Przejdź do głównej zawartości

Przechowywanie kopru - koper solony

Podczas ostatniego pobytu w Biłgoraju dostaliśmy mnóstwo kopru i szczawiu. Przepis na szczaw pojawi się już wkrótce, a dziś pokażę Wam sposób na przechowywanie kopru. Świeży koperek zawsze myłam, siekałam i zamrażałam, ale niedawno znalazłam inny ciekawy sposób. Pochodzi on z kuchni staropolskiej, gdy zamrażarka nie była wszechobecnym sprzętem i trzeba było przechowywać żywność w inny sposób.

Do tego przepisu potrzebne są trzy rzeczy: koper, sól i niewielki słoik.


Koper dokładnie płuczemy i osuszamy. Następnie należy poodcinać grube i twardsze łodyżki, zostawiając tylko młode gałązki.


Na dno słoiczka wsypujemy łyżeczkę soli i układamy na niej warstwę kopru.


Każdą kolejną warstwę kopru posypujemy płaską łyżeczką soli. Gałązki należy układać tak, aby dość ściśle do siebie przylegały.


Wierzchnią warstwę również zasypujemy solą i zakręcamy słoik. Odstawiamy go w chłodne miejsce, np. do lodówki lub chłodnej piwniczki. 


Taki koper doskonale zachowuje swój zapach i kolor. Przed użyciem wystarczy opłukać go w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.


Komentarze

  1. Jak długo można przechowywać tak przygotowany koperek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ jest to sposób przechowywania kopru na okres zimy, powinien zachować świeżość przez kilka miesięcy.

      Usuń
  2. Hehe.......słoiczek. Ja na przetwórni całe beczki soliłem :-).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden ...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...