Seler naciowy nie jest popularnym warzywem, choć ma bardzo ciekawy smak i nadaje się do wielu potraw. Wczoraj, przygotowując małą imprezkę z okazji moich urodzin, zrobiłam bardzo szybką i oryginalną w smaku sałatkę.
Składniki:
seler naciowy
rodzynki
jabłko
wędzony żółty ser
majonez
ziarna słonecznika
pestki dyni
ziarenka sezamu
szczypta soli i pieprzu do smaku
Wykonanie:
Łodygi selera umyć i pokroić, jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać rodzynki (jeśli są twarde, namoczyć na chwilę w gorącej wodzie) i drobno pokrojony (lub starty na tarce o dużych oczkach) żółty ser. Nasiona uprażyć na patelni (sezam dodać na sam koniec). Wszystko razem wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz