Frytki - temat rzeka, na który pewnie można by było napisać książkę. Frytki z fast foodów, które zawsze wyglądają tak samo i pewnie niewiele mają wspólnego z ziemniakami. Frytki z małych barów na dworcach, grube i oblepione tłuszczem. I frytki domowe, usmażone tak, jak się najbardziej lubi, we frytownicy lub garnku, a nawet na patelni.
Ostatnio w Polsce pojawiła się nowa moda - belgijskie frytki. Do tej pory jakoś niespecjalnie mnie interesowały. Ubóstwiałam nasze domowe frytki, smażone w garnku i zajadane z keczupem lub czosnkowym sosem. Ale dzisiaj nasze maluchy, przymusowo zamknięte w domu z powodu choroby, zażyczyły sobie frytek. I nagle pomyślałam, że sprawdzę na czym polega fenomen belgijskich frytek.
Po godzinie szperania na internetowych stronach miałam mniej więcej pojęcie co i jak. Tyle, że nie miałam w domu specjalnych ziemniaków, oleju z orzeszków ziemnych ani termometru do mierzenia temperatury oleju. A jednak w niczym mi to nie przeszkodziło :) Doszłam do wniosku, że cały efekt opiera się głównie na podwójnym smażeniu. Z ułańską fantazją postanowiłam zrobić to zachwalane wszędzie cudo, z postanowieniem, że jeśli nie będzie zjadliwe, wyląduje w koszu na śmieci, a ja nigdy więcej się za nie nie wezmę.
Zaczęłam oczywiście od obrania i dokładnego umycia ziemniaków.
Następnie pokroiłam je w dość grube słupki i zalałam zimną wodą. Moczyły się około 15 - 20 minut.
Po tym czasie dokładnie osączyłam je na durszlaku i zostawiłam, aż obeschły z wody.
Teraz czas na olej. Rozgrzewałam go na oko, ale osobom, które nie czują się pewnie w kuchni i nie znają "zachowań" oleju na pewno pomoże termometr. Temperatura oleju przy pierwszym smażeniu powinna mieć około 120-140 stopni Celsjusza. Sprawę na pewno ułatwia też frytownica :)
Po 8 minutach smażenia wyjęłam frytki i zostawiłam na sicie, aby obciekły z oleju. Można je też rozłożyć na papierowych ręcznikach, które wchłoną tłuszcz. Frytki mają być blade!
Następnie rozgrzałam mocniej olej. Prawidłowo powinien mieć temperaturę 180 - 190 stopni Celsjusza. Ponownie wrzuciłam frytki i smażyłam około 3-4 minut, aż uzyskały piękny złocisty kolor. Wyjęłam je i ponownie osączyłam z tłuszczu na sicie.
Później wystarczy nieco posolić (jeśli lubicie) i wyłożyć frytki na talerz.
Nie mam pojęcia ile mają wspólnego z oryginałem, ale wyszły chrupiące z wierzchu
i mięciutkie w środku.
Najlepsze są ponoć z majonezem i tak właśnie je zjadłyśmy :)
Komentarze
Prześlij komentarz