Przejdź do głównej zawartości

Zeszyt z pomysłami

Jakiś czas temu zacząłem w zeszycie opisywać swoje pomysły na rzeczy, które chciałbym, a raczej chcę stworzyć. Warto spisywać sobie takie rzeczy. Nigdy nie wiadomo kiedy nadarzy się okazja do ich realizacji, a niezapisane tracą swą moc i po dłuższym lub krótszym czasie zacierają się w naszej pamięci.


Pomysły są z bardzo różnych dziedzin: literatura, turystyka, obraz, muzyka i przede wszystkim zgodna z moim wykształceniem technologia. Chciałbym przykładowo wydać książeczkę z przepisami na ciekawe wina i nalewki okraszoną ciekawymi zdjęciami no i moimi "etykietami na butelki" :) ... jakieś ładnie wydane legendy z "Bajkowego zakątka"... Chciałbym posadzić park do którego przyjeżdżaliby ludzie z całego kraju by obejrzeć "swoje drzewa". Chciałbym stworzyć jakieś ciekawe aplikacje graficzne i muzyczne na smartfony itp.

Ostatnio gdzieś czytałem, że aby osiągnąć wielki sukces potrzebne są dwie rzeczy:

MOTYWACJA  i  DZIAŁANIE

Myślę, że motywacji mi nie brakuje i nawet "korporacyjna codzienność" nie jest w stanie jej we mnie zabić. Gorzej jest z działaniem. Zastanawiam się jak oszukać samego siebie i zmusić się do większego działania :) Wydaje się, że wszystkie małe zmiany, małe kroki które robię przybliżają mnie do celu, ale wewnętrznie ciągle czuję, że to za mało i za wolno.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden ...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...