Moje pierwsze starcie z dynią wiązało się ze sporym dylematem dotyczącym twardej skórki. Próby obrania większego kawałka warzywa nie przynosiły żadnych rezultatów. W końcu udało mi się odkryć skuteczny i łatwy sposób na pozbycie się skórki.
Dynię należy przekroić na pół, wydrążyć nasiona i całość pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie za pomocą noża lub obieraczki do warzyw obieramy skórkę.
Nie powinno to sprawiać to większych trudności.
Obrane kawałki wystarczy umyć pod bieżącą wodą i są już gotowe do krojenia.
Dynia jest świetnym składnikiem zup, ciast i placuszków.
Można również robić z niej przetwory: marynaty, marmolady.
Jest bogatym źródłem karotenu.
Widziałam na blogu, że macie fajne etykietki na soki. Potrzebuje etykietek na sok w winogron czy robiliście juz takie? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki :) Niestety na sok winogronowy nie robiliśmy jeszcze... ale da się zrobić.
UsuńI są :) http://www.wolnetempo.pl/2012/10/etykiety-naklejki-na-sok-winogronowy.html
Usuń