Przejdź do głównej zawartości

Ramen. Rosół z szybkowara. Przepis.

Niektórzy wiedzą, że jestem ogromnym fanem mangi oraz anime Naruto. To opowieść o świecie, w którym o bezpieczeństwo ludzi dbają wojownicy ninja, shinobi. Jednym z nich jest właśnie tytułowy Naruto. Jest on strasznym głodomorem, a jego ulubioną potrawą jest ramen. Byłem strasznie ciekawy co to jest i jak smakuje. Na tradycyjne japońskie szans raczej nie mam, zupki chińskie, które są niby substytutem tego dania to jakaś tragedia więc postanowiłem spróbować zrobić własne.


Ramen to po prostu rosół z makaronem i różnymi dodatkami. My postanowiliśmy zrobić go w szybkowarze  na bazie mięsa kaczki.

2 piersi z kaczki umyć i pokroić
30 dag żołądków z kurczaka umyć
4 duże marchewki pokroić w plastry
1 pietruszka pokroić w plastry
2 łodygi selera naciowego pokroić
1 mała cebula obrać i opalić lekko nad ogniem
4 ziarenka ziela angielskiego

Wrzucić przygotowane składniki do 6 l szybkowaru i zalać wodą. Szybkowar zamknąć i postawić na ogniu do zagotowania (gwizdka). Od chwili zagotowania gotować 20 min na małym ogniu.

W między czasie ugotować makaron i kilka jajek na twardo.

Gdy wszystko jest gotowe rosół podajemy w miseczce serwując dużą ilość dodatków z rosołu, makaron i jajka przekrojone na pół. Doprawiamy całość solą, koperkiem lub świeżą natką pietruszki.

Smakuje rewelacyjne.

Jajka w rosole przypomniały mi w smaku barszcz jaki jemy na Wielkanoc u babci Marysi :)











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden ...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...