Przejdź do głównej zawartości

Rozdepcz tego ślimaka!

Są obślizgłe i mają jasną, wręcz białą muszlę (ale tylko czasem). Lubią wychodzić w miejscach, gdzie ludzie wybierają się na spacery. I jest ich na ścieżkach coraz więcej. Są niebezpieczne więc musisz je rozdeptać. Nie ma innego wyjścia.


Tyle, że to wszystko to nieprawda. No może oprócz tego deptania. Bo jak tu nie nadepnąć drania?

Ostatnio rzadko pojawiam się w rodzinnych stronach, ale "święta" to doskonały powód na wyjazd z zatłoczonej Warszawy. A jak święta to zazwyczaj przejedzenie. A na przejedzenie najlepszy jest spacer. I tak też zrobiliśmy.

Wybór padł na gruntową ścieżkę wśród nadrzecznych łąk prowadzącą do budowanego "miasteczka sitarzy". Ścieżka na pierwszy rzut oka wydawała się zupełnie pusta lecz zapuszczając się na nią coraz głębiej zauważyliśmy, że nie jesteśmy sami. Wręcz przeciwnie stało się bardzo tłoczno.

Na naszej ścieżce spotkaliśmy dziesiątki jeśli nie setki ślimaków. Małych, wyluzowanych i żyjących wolnym tempem osobników, których mottem życiowym jest: "Po co się śpieszyć? Trawa przecież nie ucieknie :)". Pewnie, że nie ucieknie. Ludziom też większość rzeczy nie ucieka, a lecą "na łeb, na szyję" i nie dostrzegają niczego dookoła. I tracą na tym.

Domi swoim zwyczajem zaczęła "ratować" napotkane ślimaki delikatnie ściągając je z drogi i odkładając na listki, ale po pierwsze maluchów było za dużo, a po drugie po co ściągać je z wybranej ścieżki? Przecież one idą sobie tam, gdzie chcą i tak szybko jak tego potrzebują.

Niestety spotkaliśmy też wiele ofiar. Leżały z pękniętymi skorupami rozwleczone na ścieżce. Fakt ślimaków było dużo, ale nie na tyle dużo, żeby nie dało się ich ominąć. Osoby idące tą ścieżką wcześniej musiały być po prostu sadystami i głupcami. To było przecież życie, a życie wcale nie jest tak powszechne jak nam się wydaje. Fakt na naszej Ziemi życie jest, ale rozglądając się wszędzie dookoła wszystkie planety są zimne, twarde i martwe. Szanujmy więc życie szczególnie, gdy nie stanowi ono dla nas zagrożenia.

A ze ślimakiem proponuje pogadać: "Ślimak, ślimak pokaż rogi...".

Komentarze

  1. Jak byłam mała to też zbierałam ślimaki :)

    http://sweet-cherry-lady.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...

Domowa kiszka ziemniaczana - przepis

Dziś z okazji świąt wielkanocnych postanowiliśmy przygotować nas sprawdzony przepis na kiszkę ziemniaczaną. Przy okazji postanowiliśmy go upamiętnić "dla potomności" w ramach niniejszego wpisu. Kiszka z tego przepisu jest bardzo aromatyczna, ale też bardzo wyrazista w smaku. Zachęcam do wypróbowania niniejszego przepisu. Składniki: 3kg ziemniaków 200-250g surowego boczku(bez skóry) 400-450g boczku wędzonego-parzonego 2 duże cebule 4 jajka 1-2 łyżki pieprzu czarnego grubo mielonego 1-2 łyżki soli 1-2 łyżki kminku 1-2 łyżki majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1-2 łyżki czosnku mielonego 1-2 łyżki papryki wędzonej jelita wieprzowe jak do kiełbasy Przepis: Boczek surowy i wędzony kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie na mały ogień. Cebulkę kroimy w kostkę i dodajemy do boczku jak będzie już zarumieniony. Cebulkę z boczkiem smażymy do zarumienienia cebulki. Ziemniaki obieramy i trzemy na maszynce na drobne piórka. Tak powstałą masę odsączamy z nadmiaru wody. Do odsączonej masy do...