Przejdź do głównej zawartości

Ketchup domowy z bazylią i papryką


Tak doskonałego smaku ketchupu jeszcze nigdy nie uzyskałem. Po 3 latach regularnej letniej produkcji znalazłem w końcu swój idealny przepis. Spróbujcie zrobić ten ketchup, a sami się przekonacie. Jest smacznie, naturalnie i bez chemii. Po prostu domowo.

Składniki

  • 5 kg pomidorów
  • 4 papryki (czerwone)
  • 3-4 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 łyżek oliwy
  • 10 łyżek cukru
  • szklanka octu
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
Przepis

Aby ułatwić przygotowywanie ketchupu wspomagam się wyciskarką jednoślimakową, która rozdrabnia warzywa i oddziela od nich skórki. Alternatywnie można stosować przecieranie warzyw przez sitko.

Przygotowanie i krojenie

Pomidory, paprykę myjemy. Usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy warzywa na kawałki (mogą być grube i tak za chwilę je rozgotujemy). Cebulę obieramy z łupin i również kroimy. 

Zmiękczanie warzyw

Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka i dusimy, aż się rozpadną. Powstałą masę chwilę studzimy.

Przecieranie warzyw

Ostudzone warzywa traktujemy blenderem(dzięki temu wyciskarka lepiej poradzi sobie z naszym ketchupem), wrzucamy do wyciskarki i w ten sposób oddzielamy skórki i nasionka od miąższu. Dzięki tej metodzie odpadu jest bardzo mało.

Redukowanie

Przetarte warzywa wrzucamy ponownie do garnka. Dodajemy do nich zmiażdżone ząbki czosnku, oliwę, cukier. Tak powstały sos redukujemy, aż uzyska pożądaną przez nas gęstość. Trzeba uważać, żeby go nie przypalić. W trakcie redukowania doprawiamy też nasz ketchup solą i pieprzem.

Bazylia na koniec

Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego posiekaną świeżą bazylię i pakujemy do słoiczków. Jeżeli słoiczki nie zamkną się przy pakowaniu ciepłego sosu należy je zapasteryzować. Dobrze też oznaczyć słoiczki odpowiednimi etykietami. Słoiczki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu np. piwnicy.

Słońce zamknięte w słoiczku

Taki domowy ketchup jest wspaniałym dodatkiem do potraw na chłodniejsze dni. Ładuje nasze akumulatory smakami lata. No i wiesz co jesz.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden ...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...