Przejdź do głównej zawartości

Zupa z jarmużu z grzankami, suszoną szynką i parmezanem


Jarmuż. Znany już od starożytności, później nieco zapomniany. Teraz powoli wraca do łask i coraz częściej można go znaleźć na targach, a nawet w sklepach. Warto spróbować jak smakuje. Zwłaszcza, że jako odmiana kapusty świetnie sprawdza się w rozgrzewających zupach.


Zupa z jarmużu z grzankami, suszoną szynką i parmezanem

Składniki:

jarmuż
chleb na zakwasie (u nas sprawdził się litewski)
suszona szynka (może być też pancetta, boczek, szynka szwardzwaldzka)
czosnek
parmezan
sól
pieprz
trzy fileciki anchois
1 litr bulionu (u nas sprowadził się z kaczki)



Przygotowanie:

Jarmuż dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Oderwać faliste krawędzie od zdrewniałego środka liści, dorzucić je do gotującego się bulionu. Gdy jarmuż zmięknie, wyciągnąć z bulionu kilka listków i odłożyć na talerzyk. Do garnka dodać fileciki anchois, sól, pieprz i odrobinę czosnku. Całość zblenderować.

Grzanki z chleba i szynki:

Szynkę porwać (lub pokroić) na drobne kawałki i wrzucić na patelnię. Podsmażać do momentu, aż będzie chrupiąca. Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić chleb i dodać czosnek. Często mieszając podsmażać, aż grzanki zrobią się chrupiące.

Podawanie:

Zostawione wcześniej kawałeczki jarmużu pokroić i dodać do garnka. Gotową zupę nalać do talerzy lub miseczek, wrzucić grzanki, posypać podsmażoną szynką i startym parmezanem. I zjadać :)

Komentarze

  1. Wspaniale wygląda i pewnie smakuje ... Szkoda, że obowiązuje mnie dieta bezglutenowa :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden ...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...