Przejdź do głównej zawartości

Jak zrobić aniołka na choinkę


Już za kilka dni święta. W domach pachnie wspaniałymi wypiekami. Przygotowywane są wigilijne potrawy. I ubierane są choinki. To idealny czas, żeby porobić coś kreatywnego z dzieciakami. Można na przykład zrobić anioła z rączek i stóp.


Ten pomysł chodził za mną od kilku dni. Dłonie złączone ze sobą kciukami wyglądały jak skrzydła. Skrzydła anioła. Okazało się, że i ze stopy można zrobić użytek. W ten sposób powstał aniołek na choinkę.

Niezbędne materiały

- twardy żółty papier (na szatę)
- twardy niebieski papier (na skrzydła)
- twardy różowy papier (na buźkę)
- srebrny papier (na aureolkę)
- ołówek + gumka
- czarny cienkopis lub flamaster
- klej
- nożyczki
- sznureczek (do zawieszenia)
- pomocnik z małymi rączkami i stópkami :)

Wycinanie kształtów z rączek i stóp

Rączki pomocnika przykładamy do papieru przeznaczonego na skrzydła i odrysowujemy ich kształt. Dłonie powinny być ułożone w taki sposób jak do przywitania i połączone kciukami (tak jak na obrazki poniżej). Stopę przykładamy do papieru przeznaczonego na szatę i również odrysowujemy jej kształt. Następnie wycinamy to co odrysowaliśmy.

Wycinanie głowy i aureoli

Na różowym papierze odrysowujemy okrąg. Można w tym celu posłużyć się np. nakrętką od butelki. A na papierze przeznaczonym na aureolkę trochę większy okrąg. Oba okręgi wycinamy.

Sklejanie

Jeżeli zostały gdzieś ślady ołówka warto je zetrzeć gumką. Następnie przyklejamy skrzydła z tyłu szaty, głowę na "pięcie" naszej stopy i aureolę z tyłu głowy.

Wykańczanie

Na koniec należy cienkopisem dorysować zamknięte oczka i uśmiech na głowie oraz złożone rączki na przedzie szaty nieco poniżej skrzydeł. Z tyłu głowy warto też nakleić sznureczek, na którym nasz aniołek będzie wisiał na choince.


Radość dzieciaków gwarantowana :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pokonać Leśnicę? Wiedźmin 3: Dziki Gon

Jednym ze zleceń, które możemy znaleźć na tablicach w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon jest Leśnica. Jak się okazuje po małym śledztwie, Leśnica uprzykrzająca życie mieszkańcom jednej z wiosek to Północnica. Upiór, powstały po nagłej śmierci nieszczęśliwie zakochanej kobiety, najsilniejszy jest w okolicach północy. Dlatego ważna jest godzina, o której rozpoczniemy z nim walkę. Najwcześniej Północnica pojawi się przy ognisku o godzinie 21. Musimy pamiętać, że Północnica jest duchem, dlatego najważniejszy w walce z nią jest znak Yrden. W tej magicznej pułapce upiór staje się materialny i możemy zadać mu obrażenia. Oczywiście walczymy srebrnym mieczem, który dodatkowo można wzmocnić olejem przeciwko upiorom. Składniki na niego możemy bez problemu dostać u Guślarza (jest to jedno z zadań fabularnych). Podczas walki Północnica tworzy trzy swoje lustrzane odbicia. Możemy je pokonać poza działaniem magicznej pułapki i powinniśmy to zrobić jak najszybciej. Wystarczy 1-2 uderzenia miecza. Nasza...

Suszony serek babci Marysi - wielkanocny przysmak

Jak już wcześniej pisałem zbieramy różne przepisy od naszych babć. U mnie w rodzinie na tradycyjne wielkanocne śniadanie zjada się barszcz(zalewajkę), którym zalewa się pokrojone ma małe części chleb, różne mięsa, kiełbasy, jajka i bardzo charakterystyczny suszony ser biały . Ser o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i warto poznać tajemnicę jego przygotowania. Zacznijmy może od niezbędnych składników: 1 kg sera białego (najlepszy jest tłusty, ale można zrobić wersję light) 4 jajka sól Za pomocą łyżki lub widelca rozdrabniamy ser,... ...dodajemy jajka, doprawiamy według uznania solą... ... i mieszamy... ... aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Na talerzu rozkładamy złożoną na pół pieluchę (można użyć gazy, ale wcześniej należy ją porządnie wypłukać i wygotować, aby pozbyć się gorzkich dodatków wyjaławiających). Na tak przygotowaną pieluchę wykładamy naszą mieszaninę... ... i dokładnie zawijamy. Należy uważać, żeby na górze nie znalazł się, żaden ...

Golonka pieczona w piwie

Golonka z pewnością nie zalicza się do zdrowych dań. Jest istną bombą kaloryczną, ale dla tego smaku warto czasem zgrzeszyć :) Najważniejsze w przygotowaniu golonki jest to, aby się nie śpieszyć. Mięso potrzebuje czasu, zarówno w czasie wchłaniania przypraw, jak i później podczas pieczenia. Golonka pieczona w piwie: 2 golonki masło (ewentualnie smalec) 0,5 litra piwa (użyłam Warki) 2 duże cebule pół główki czosnku sól pieprz słodka papryka tymianek liście laurowe ziele angielskie owoce jałowca Golonki najpierw dokładnie myjemy, opalamy i zeskrobujemy resztki szczeciny, jeśli jakieś pozostały. Następnie znów dokładnie myjemy pod zimną wodą i zostawiamy do osuszenia. Tak przygotowane golonki nacinamy w kilku miejscach. W miseczce mieszamy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Obieramy czosnek, ząbki dzielimy na kilka kawałków i obtaczamy je w przyprawach, po czym wkładamy je w nacięcia. Następnie obtaczamy całe golonki, wkładamy do blaszki (naczynia żaroodpornego...